Explicația Ministerului Educației pentru demiterea lui Marincea: „comunicare defectuoasă”

Explicația Ministerului Educației pentru demiterea lui Marincea: comunicare defectuoasă
Publicat: 17/10/2013, 00:08
Actualizat: 30/07/2014, 11:33

Ministerul Educației Naționale (MEN) transmite că directorul Institutului Geologic al României (IGR) Ștefan Marincea a fost schimbat, miercuri, din funcție, din cauza „modului defectuos în care a gestionat și a comunicat public rezultatele cercetărilor” privind cutremurele din Galați.

„Deși a făcut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în județul Galați, și, deși se decisese ca toate concluziile să fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informațiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parțiale, înainte de validarea și discutarea lor în cadrul comisiei”, se arată în comunicatul MEN.

Ministerul apreciază că „maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze și incertitudini”, în care fostul director IGR a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, „a fost de natură să genereze panică la nivelul populației și să întrețină sentimentul de teamă și incertitudine al locuitorilor din zona respectivă”.

„Acest lucru contravine rolului și statutului Institutului de Geologie al României și poate afecta credibilitatea cercetătorilor care își desfășoară activitatea în cadrul instituției”, mai arată MEN.

Ștefan Marincea a declarat pentru MEDIAFAX, că a fost informat „prin două ordine, cu semnături diferite” că, începând de miercuri, a fost demis din funcția de director general al Institutului Geologic al României, el menționând că intenționează să facă plângere penală în acest caz.

„Nu știu cine m-a demis, am primit două ordine, două decizii cu semnături diferite și am de gând să fac plângere penală împotriva celor care au trimis aceste ordine, pentru că sunt semnături cu bară”, a precizat Ștefan Marincea.

Întrebat cine va ocupa postul de director general al institutului după demiterea sa, Marincea a precizat că este vorba de Marcel Mărunțiu.

Potrivit site-ului IGR, Marcel Mărunțiu este în prezent director științific al institutului.

Institutul Geologic al României a publicat pe site un „punct de vedere preliminar privind situația deosebită semnalată în zona Izvoarele”.

„Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice. Cele naturale sunt asociate direct amplasării acestor localități peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri și pietrișuri) (…). Dintre cauzele antropice se pot invoca posibile fenomene de tasare diferețiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol și gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independența pe care se află amplasate și localitățile Izvoarele și Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cît și actualele sonde de extracție amplasate spre est, în zona localităților Negrea și Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeței terenului”, se arată în documentul citat.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a făcut public, vineri, un raport al grupului operativ constituit pentru evaluarea situației create de activitatea seismică din județul Galați, din care au făcut parte specialiști ai instituției, precum și din Ministerul Educației, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraței Publice, Inspectoratul de Stat în Construcții, Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), Institutul Geologic al României, Centrul Național de Cartografie, Institutul URBAN-INCERC și instituții de învățământ superior de profil.

Concluzia acestui raport a fost că seria de cutremure din județul Galați nu poate fi asociată cu influența exploatărilor petroliere din zonă, iar analiza probelor de apă potabilă arată că, dacă aceasta nu a corespuns standardelor de calitate, cauza este reprezentată de precipitațiile masive.

La rândul său INFP, a făcut public, marți, un raport privind cutremurele din Galați, potrivit căruia cauzele acestora sunt tectonice.

Începând cu data de 23 septembrie, în zona Galați s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galați în această perioadă au avut 3,9 grade și s-au produs în 29 și 30 septembrie și în 4 octombrie.

În calitate de director general al IGR, Ștefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia specială pentru proiectul de la Roșia Montană din Parlament, el criticând proiectul de exploatare minieră, spunând că este „de nota cinci” și că ar trebui modificat substanțial și adaptat la practicile europene.

Marincea a fost întrebat de către președintele Comisiei Roșia Montană, Darius Vâlcov, despre faptul că Institutul Geologic Român a dat un aviz favorabil pentru acest proiect atunci când institutul era condus de un alt director general.

„E un fals grosolan, e o situație penală din partea fostului director general. Parchetul s-a autosesizat”, a precizat Marincea.

„Susțin cu argumente științifice că modul de prezentare a analizelor de către companie este viciat. Nu este un organism al statului român care să verifice aceste analize. (…) S-a vorbit de absența faliilor, un predecesor al meu care a semnat că nu există falie. În trei hărți ale companiei sunt burdușite de falii. Am freatic și falii, nu pot să pun deșeuri periculoase”, a mai declarat Marincea la comisie.

Totodată, el a spus că proiectul „nu este în avantajul statului român”, presupunând costuri uriașe după exploatare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
LIVE TEXT Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Au votat peste două milioane...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Este incredibil ce mistere ascunde săpunul. V-ați gândit vreodată cum a fost inventat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei...